ΚΛΕΦΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

     ΓΙΑΝΝΙΑΣ: Περίφημος κλέφτης από την Προστοβίτσα της Αχαϊας, σύγχρονος του κλέφτη Ζαχαριά και του Θ. Κολοκοτρώνη. Τον πατέρα του, που ήταν παπάς, τον έλεγαν Παπανδρέα. Επειδή ο ίδιος ήταν γιός παπά τον έλεγαν και "παπαδοπαίδι". Κατά το 1804 κάποιον προδότη δωροδόκησαν οι Τούρκοι, και του έδωσε δηλητηριασμένο ποτό. Ζαλίστηκε, τον έπιασαν και τον κρέμασαν στη Μελικουκιά έξω από την Πάτρα.

     Γιο είχε τον Γιώργη Γιαννιά ή Ντεληγιώργη, που σκοτώθηκε το 1821 πολεμώντας τους Τούρκους στο χωριό Κάψα της Ηλείας.

 

    ΓΚΟΤΣΗΣ: Περίφημος κλέφτης από την Αχαΐα και σύντροφος του Ζαχαριά. Γερασμένος το 1806, στο μεγάλο διωγμό της κλεφτουριάς, πήγε στο χωριό του και έμεινε, ξεγελασμένος και από τις υποσχέσεις των Τούρκων. Τον πιάσανε όμως οι Τούρκοι και τον πήγαν στην Τριπολιτσά όπου και τον κρέμασαν.

 

    ΚΑΡΙΒΕΡΟΣ Αθανάσιος: Ακουστός κλέφτης από την Πάτρα, σύγχρονος του Ζαχαριά και του Καράμπελα, κλεφταρματολών της Πελοποννήσου, που είχαν συστήσει την αρματολική ομοσπονδία. Σκοτώθηκε κατά τους διωγμούς των κλεφτών το 1804-1806.

 

    ΤΖΟΥΝΗΣ: Κλέφτης αξίας, των οποίον αμνήστευσε ο διοικητής του τακτικού τουρκικού στρατού Χασάν πασάς όταν κατεδίωκε τους Τουρκαλβανούς (1779).

ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 1821  

ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

αρχική σελίδα